RABAT 10% na wszystkie badania zakupione w sklepie. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "rabat10".
RABAT 20% na wszystkie pakiety zakupione w sklepie. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "pakiet20".
Cholesterol całkowity
Cena regularna:
Do zakupu tylko w rejestracji bezpośredniej
Opis
Cholesterol to lipidowy związek chemiczny, który uczestniczy w bardzo wielu przemianach metabolicznych, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cholesterol jest dostarczany z pokarmem jak też syntetyzowany endogennie w wątrobie i jelitach. Jest on istotnym składnikiem niezbędnym do syntezy hormonów płciowych, witaminy D3, kortykosteroidów oraz błon komórkowych, otoczki mielinowej nerwów. Bierze też udział w wytwarzaniu żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Zbyt wysoli poziom cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia) to czynnik ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej i zawału serca.
Cholesterol całkowity- cel badania
Badanie jest przydatne w diagnozowaniu zaburzeń lipidowych prowadzących do rozwoju miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Cholesterol - przyczyny odchyleń od normy
Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi (hipercholesterolemia)
- wzmożona synteza cholesterolu wrodzona, tzw. hipercholesterolemia rodzinna, uwarunkowana genetycznie,
- natężona synteza cholesterolu nabyta (przewlekła niewydolność nerek, cukrzyca, łuszczyca, choroba alkoholowa, zespoły nerczycowe),
- upośledzenie przemian metabolicznych cholesterolu (niedoczynność tarczycy, cholestaza),
- upośledzone wydalanie cholesterolu do przewodu pokarmowego,
- nadmierna podaż w pożywieniu.
Obniżone stężenie cholesterolu we krwi (hipocholesterolemia)
- niedożywienie,
- upośledzone wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego,
- nadmierna utrata przez przewód pokarmowy,
- niedostateczna synteza cholesterolu (uszkodzenie wątroby),
- zwiększony metabolizm cholesterolu w nadczynności tarczycy.
Cholesterol - co to za badanie
Cholesterol to związek lipidowy do grupy steroidów. Wytwarzany jest w wątrobie oraz dostarczany z pokarmem. Pełni bardzo ważne funkcje w organizmie. Jest niezbędnym składnikiem błon komórkowych i otoczek mielinowych nerwów, jest prekursorem syntezy hormonów steroidowych, witaminy D i kwasów żółciowych. We krwi przenoszony jest przez lipoproteiny- kompleksy lipidów i białka. W badaniu laboratoryjnym oznacza się dwie frakcje lipoprotein: HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) i LDL (lipoproteina o niskiej gęstości). LDL ("zły" cholesterol) - bogata w cholesterol frakcja lipoprotein jest szczególnie aterogenna (sprzyja miażdżycy). HDL ("dobry" cholesterol) to frakcja bogata w białko działająca ochronnie na serce, przeciwdziała miażdżycy. Badanie poziomu cholesterolu we krwi jest bardzo ważne ze względu na to, że jego zbyt wysoki poziom sprzyja powstawaniu blaszek miażdżycowych, a w konsekwencji może doprowadzić do miażdżycy, udaru mózgu, zawału serca czy nadciśnienia.
Cholesterol całkowity - normy, interpretacja wyników, podwyższone wyniki
Norma: 115,00 - 190,00 mg/dl
Jeśli wyniki badania stężenia cholesterolu całkowitego we krwi odbiegają od normy, należy skonsultować się z lekarzem. Lekarz po przeprowadzeniu wywiadu (choroby współistniejące, objawy kliniczne, obciążenia rodzinne, leki) może zlecić dodatkowe badania w celu ustalenia przyczyn nieprawidłowości.
Cholesterol całkowity - kiedy należy wykonać badanie
Badanie poziomu cholesterolu we krwi powinni wykonywać pacjenci, u których zachodzi podejrzenie wystąpienia chorób wynikających z nieprawidłowej gospodarki lipidowej. Do czynników zwiększających ryzyka wystąpienia tych chorób należą między innymi:
- nieprawidłowa dieta bogata w tłuszcze zwierzęce,
- nadwaga,
- brak aktywności fizycznej,
- niedoczynność tarczycy,
- choroby wątroby i nerek,
- uwarunkowania genetyczne (hipercholesterolemia rodzinna),
- palenie tytoniu,
- cukrzyca,
- nadciśnienie.
Cholesterol całkowity - kto powinien wykonać badanie
Cholesterol całkowity to badanie, które powinno być wykonywane profilaktycznie szczególnie u osób, u których istnieje duże ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Zaburzenia gospodarki lipidowej- dyslipidemia są przyczyną rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Miażdżyca to choroba tętnic, w których dochodzi do charakterystycznych zmian w postaci blaszek miażdżycowych zwężających ich światło. Miażdżyca może powodować bóle wieńcowe, objawy ze strony układu nerwowego, chromanie przedsionkowe, a także zawał serca. W profilaktyce miażdżycy ważna jest dieta, utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, aktywność fizyczna, unikanie alkoholu i papierosów. Objawy, które towarzyszą wysokiemu stężeniu cholesterolu we krwi to:
- silny ból w kończynach dolnych nawet w tracie odpoczynku,
- nawracające się skurcze łydek,
- naciągnięta, błyszcząca, blada skóra.
Jak obniżyć cholesterol całkowity?
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, szczególnie frakcji LDL we krwi jest chorobą cywilizacyjną. Hipercholesterolemia dotyka coraz więcej ludzi. Do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne takie jak nieprawidłowa dieta oraz mało aktywny tryb życia. W wyniku bagatelizowania wysokiego stężenia cholesterolu rozwijają się liczne dysfunkcje w układzie sercowo- naczyniowym prowadzące do incydentów wieńcowych, miażdżycy, a nawet zawału serca. Jednym z najlepszych sposobów walki ze "złym" cholesterolem jest zmiana trybu życia oraz nawyków żywieniowych.
Produkty, których należy unikać w diecie, aby obniżyć poziom cholesterolu:
- tłuste wędliny,
- tłusty nabiał (sery żółte, topione, śmietana),
- produkty posiadające w składzie olej palmowy,
- produkty smażone,
- jedzenie wysoko przetworzone typu instant, fast foody, słodycze.
Dieta powinna być bogata w owoce, warzywa, ryby, zdrowe tłuszcze zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, orzechy.
Znacznie podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego, powinno być pod stałą kontrolą lekarza. Lekarz decyduje o wdrożeniu właściwego leczenia farmakologicznego.