RABAT 10% na wszystkie badania zakupione w sklepie. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "rabat10".
RABAT 20% na wszystkie pakiety zakupione w sklepie. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "pakiet20".
Witamina B12
Cena regularna:
Do zakupu tylko w rejestracji bezpośredniej
Opis
Witamina B12 - kobalamina, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i odgrywa w naszym organizmie niezwykle istotną rolę. Jej odpowiedni poziom jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania wielu procesów. Witamina B12 ma wpływ na poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Niedobór witaminy B12 najczęściej wynika z zaburzonego wchłaniania w przewodzie pokarmowym, rzadziej z nieodpowiedniej diety. Wchłanianie witaminy B12 odbywa się w końcowej części jelita krętego i jest zależne od czynnika wewnętrznego Castle’a produkowanego przez komórki okładzinowe żołądka. W przypadku niedoboru czynnika wewnętrznego lub występowaniu przeciwko niemu autoprzeciwciał wchłanianie witaminy B12 jest zaburzone. Białkiem odpowiedzialnym za transport kobalaminy we krwi jest transkobalamina. Magazynem witaminy B12 są komórki wątroby (hepatocyty). Z powodu niewielkiego zapotrzebowania, jej zapasy pokrywają zapotrzebowanie na kilka lat. Czynne metabolicznie postaci witaminy B12 uczestniczą w przemianach białek i kwasów nukleinowych oraz przemianach metabolicznych neuronów rdzeniowych. Typowym objawem klinicznym niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość megaloblastyczna oraz zwyrodnienie rdzenia kręgowego. Metabolizm witaminy B12 jest ściśle powiązany z metabolizmem kwasu foliowego. W wyniku ich niedoboru dochodzi do zaburzenia dojrzewania krwinek czerwonych.
Witamina B12 – cel badania
Witaminę B12 bada się w celu rozpoznania przyczyny niedokrwistości lub neuropatii (zaburzeń nerwów obwodowych) oraz w diagnostyce i leczenie niedoboru witaminy B12.
Witamina B12 - gdzie występuje
Źródłem witaminy B12 są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego problem z jej niedoborem mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską.
Bogatym źródłem witaminy B12 są:
- mięso,
- podroby (np. nerki, wątróbka),
- ryby (m.in. tuńczyk, sardynki, łosoś),
- owoce morza (małże, ostrygi, homary, skorupiaki),
- sery żółte,
- jajka,
- mleko,
- jogurty,
- pieczarki (stosunkowo mała ilość).
Niedobór witaminy B12 - przyczyny
Niedobór witaminy B12 może być spowodowany:
- niedostateczną podażą w pożywieniu,
- upośledzonym wytwarzaniem czynnika wewnętrznego Castle’a,
- chorobami autoimmunologicznymi,
- upośledzonym wchłanianiem,
- upośledzonym wiązaniem witaminy B12 przez białka transportowe,
- zwiększonym zapotrzebowaniem lub utratą (kolonizacja bakteryjna jelita cienkiego ciężkie choroby nerek i wątroby).
Niedobór witaminy B12 występuje w:
- niedokrwistości megaloblastycznej,
- zmianach zanikowych nabłonka jelitowego,
- zmianach zwyrodnieniowych układu nerwowego,
- szpiczak,
- chorobach metaboliczne,
- zapaleniach jelit.
Witaminy B12 – objawy niedoboru
Objawy niedoboru witaminy B12:
- osłabienie i nasilona męczliwość,
- bladość skóry oraz błon śluzowych,
- bóle głowy, zaburzenia koncentracji i pamięci,
- uczucie duszności po niewielkim wysiłku,
- zwiększona drażliwość,
- przyspieszenie rytmu serca,
- uczucie pieczenia języka, upośledzone odczuwanie smaku,
- utrata apetytu,
- utrata masy ciała,
- uczucie mrowienia stóp oraz dłoni, upośledzone odczuwanie bodźców dotykowych,
- zaburzone odczuwanie bodźców dotykowych i widzenia,
- pogorszenie się pamięci,
- depresja, apatia zaburzenia neurologiczne.
Witamina B12 - rola w organizmie
Biologicznie aktywa postać witaminy B12 jest katalizatorem przemiany białek i kwasów nukleinowych. Rola kobalaminy w organizmie człowieka jest szeroka. Uczestniczy ona w produkcji krwinek czerwonych (erytrocytów), bierze udział w wytwarzaniu osłonki mielinowej otaczającej nerwy, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym mózgu. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i hemoglobiny (odpowiedzialnej za transport tlenu do tkanek), metabolizmie białek, węglowodanów, tłuszczów. Kobalamina razem z kwasem foliowym odgrywa ważną rolę w syntezie neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina adrenalina, noradrenalina i melatonina. Jej niedobór w organizmie może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i psychiatrycznych. Prawidłowe stężenie witaminy B12 i kwasu foliowego jest istotnym elementem regulacji poziomu homocysteiny, a jej nadmiar stanowi czynnik ryzyka rozwoju miażdżycy.
Kiedy należy wykonać badanie stężenia witaminy B12
Ze względu na to, że podstawowym źródłem kobalaminy jest właściwie zbilansowana dieta zapewniająca wystarczającą ilość witamin i minerałów badanie poziomu witaminy B12 powinny wykonać osoby stosujące ograniczenia dietetyczne. Badanie zalecane jest głównie:
- weganom i wegetarianom,
- w chorobach układu pokarmowego (zespoły złego wchłaniania, celiakia choroba Leśniowskiego-Crohna),
- osobom w podeszłym wieku,
- w zaburzeniach wchłaniania spowodowanych resekcją jelita lub żołądka,
- osobom przewlekle nadużywającym alkoholu,
- po operacji żołądka,
- jeśli rutynowe profilaktyczne badania krwi wykażą niedokrwistość.
Witamina B12 - normy
Zakres wartości prawidłowych: 187,0-883,0 pg/ml
Z uwagi na zmienne metody analityczne normy witaminy B12 we krwi mogą nieco różnić się pomiędzy poszczególnymi laboratoriami, dlatego w celu interpretacji wyników należy zestawić dane pacjenta z wartościami referencyjnymi umieszczonymi na wyniku badania.
Podwyższone wyniki badań:
Nadmiar witaminy B12 występuje niezwykle rzadko. Jej nadmierne ilości wydalane są przez nerki wraz z moczem. Zbyt wysoki poziom kobalaminy pojawia się wskutek nadmiernej suplementacji witaminy B12 z wykorzystaniem suplementów diety. Przewlekłe stosowanie dużych ilości kobalaminy może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych takich jak: wysypka skórna, problemy jelitowe czy krwotoki z nosa. Z uwagi na to przed rozpoczęciem suplementacji wskazane jest oznaczenie stężeń witaminy B12 we krwi.
Obniżone wyniki badań:
Z uwagi na duże zapasy witaminy B12 w organizmie objawy jej niedoboru często manifestują się z pewnym opóźnieniem. Stopień nasilenia dolegliwości chorobowych zależy od poziomu kobalaminy w organizmie.
Niedobór witaminy B12 występuje w:
- niedokrwistości megaloblastycznej,
- zmianach zanikowych nabłonka jelitowego,
- zmianach zwyrodnieniowych układu nerwowego,
- szpiczak,
- chorobach metaboliczne,
- zapaleniach jelit.