RABAT kaskadowy! Im więcej kupujesz, tym wyższy rabat zyskujesz --- 20% zniżki powyżej 200 zł --- 15% zniżki powyżej 100 zł --- 10% zniżki do 100 zł. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "rabat0625".
RABAT 20% na wszystkie pakiety zakupione w sklepie. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "pakiet20".
Białko całkowite
Cena regularna:
Do zakupu tylko w rejestracji bezpośredniej
Opis
Na poziom białka całkowitego we krwi wpływają procesy syntezy i degradacji głównych białek - albumin i globulin. Białka produkowane są głównie w wątrobie, a ich poziom zależy także od diety i prawidłowego wydalania z moczem. Wraz z wiekiem i wskutek toczących się w organizmie zaburzeń zmienia się udział poszczególnych białek. Identyfikacja poszczególnych frakcji białek jest możliwa dzięki rozdziałowi białek za pomocą Elektoforezy białek zwanej Proteinogramem.
Hiperproteinemia - podwyższony poziom białka całkowitego dotyczy gammaglobulin. Związany jest najczęściej z odwodnieniem.
Hipoproteinemia - obniżony poziom białka całkowitego dotyczy albumin, rzadziej immunoglobulin. Związany jest z niedoborem białka w diecie, nasileniem procesów rozpadu w organizmie, chorobami wątroby, chorobami nerek oraz z procesami nowotworowymi.
Oznaczanie poziomu białka całkowitego może być wykorzystywane w:
- diagnozowaniu przewlekłych chorób wątroby,
- chorobach nerek i zespole nerczycowym,
- przy występowaniu obrzęków,
- chorobach zapalnych jelit,
- stanach niedożywienia,
- zaburzeniach odporności,
- diagnostyce szpiczaka mnogiego,
- przebiegu ciężkich chorób.
Białko całkowite TP (Total protein) – cel badania
Oznaczanie białka całkowitego wiąże się z określeniem stężenia wszystkich białek obecnych we krwi. Głównymi frakcjami białka całkowitego są albuminy i gamma-globuliny.
Badanie białko całkowite wykonywane jest w chorobach: nerek, wątroby, jelit, w niedożywieniu, w zaburzeniach odporności, chorobach nowotworowych i w ciężkich chorobach skóry.
Możliwe powody odchyleń od normy
Powodem wzrostu stężenia białka całkowitego we krwi mogą być:
- hipergammaglobulinemia w przebiegu gammapatii monoklonalnych (np.: szpiczak mnogi, makroglobulinemia Waldenstroma),
- przewlekłe stany zapalne,
- procesy autoimmunologiczne,
- marskość wątroby,
- AIDS,
- odwodnienie,
- choroby pasożytnicze.
Obniżony poziom białka całkowitego we krwi
Powodem obniżenia stężenia białka całkowitego we krwi mogą być:
- niedożywienie (spowodowane głodówką czy anoreksją),
- zaburzenia wchłaniania (w przypadku celiakii, alergii pokarmowej, mukowiscydozy),
- stany zapalne jelit (tj. wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna),
- stany zapalne skóry,
- masywne oparzenia,
- ciąża,
- przewodnienie,
- niewydolność wątroby.
Podwyższony poziom białka całkowitego we krwi
Na podwyższenie lub obniżenie poziomu białka całkowitego mogą mieć wpływ:
- zbyt długo przetrzymywana staza podczas pobierania krwi,
- lipemia,
- hemoliza,
- wysoka bilirubina,
- płyny infuzyjne,
- preparat kontrastu.