RABAT kaskadowy! Im więcej kupujesz, tym wyższy rabat zyskujesz --- 20% zniżki powyżej 200 zł --- 15% zniżki powyżej 100 zł --- 10% zniżki do 100 zł. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "rabat0625".

RABAT 20% na wszystkie pakiety zakupione w sklepie. Przy zakupie wpisz kod rabatowy "pakiet20".

Białko całkowite

Cena: 12,00 zł

Cena regularna:

12.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

Do zakupu tylko w rejestracji bezpośredniej

Kod badania: 24.95

Opis

Na poziom białka całkowitego we krwi wpływają procesy syntezy i degradacji głównych białek - albumin i globulin. Białka produkowane są głównie w wątrobie, a ich poziom zależy także od diety i prawidłowego wydalania z moczem. Wraz z wiekiem i wskutek toczących się w organizmie zaburzeń zmienia się udział poszczególnych białek. Identyfikacja poszczególnych frakcji białek jest możliwa dzięki rozdziałowi białek za pomocą Elektoforezy białek zwanej Proteinogramem.

Hiperproteinemia - podwyższony poziom białka całkowitego dotyczy gammaglobulin. Związany jest najczęściej z odwodnieniem.

Hipoproteinemia - obniżony poziom białka całkowitego dotyczy albumin, rzadziej immunoglobulin. Związany jest z niedoborem białka w diecie, nasileniem procesów rozpadu w organizmie, chorobami wątroby, chorobami nerek oraz z procesami nowotworowymi.

Oznaczanie poziomu białka całkowitego może być wykorzystywane w:

  • diagnozowaniu przewlekłych chorób wątroby,
  • chorobach nerek i zespole nerczycowym,
  • przy występowaniu obrzęków,
  • chorobach zapalnych jelit,
  • stanach niedożywienia, 
  • zaburzeniach odporności,
  • diagnostyce szpiczaka mnogiego,
  • przebiegu ciężkich chorób.

 

Białko całkowite TP (Total protein) – cel badania 

Oznaczanie białka całkowitego wiąże się z określeniem stężenia wszystkich białek obecnych we krwi. Głównymi frakcjami białka całkowitego są albuminy i gamma-globuliny.

Badanie białko całkowite wykonywane jest w chorobach: nerek, wątroby, jelit, w niedożywieniu, w zaburzeniach odporności, chorobach nowotworowych i w ciężkich chorobach skóry.

 

Możliwe powody odchyleń od normy

Powodem wzrostu stężenia białka całkowitego we krwi mogą być:

  • hipergammaglobulinemia w przebiegu gammapatii monoklonalnych (np.: szpiczak mnogi, makroglobulinemia Waldenstroma),
  • przewlekłe stany zapalne,
  • procesy autoimmunologiczne,
  • marskość wątroby,
  • AIDS,
  • odwodnienie,
  • choroby pasożytnicze.

 

Obniżony poziom białka całkowitego we krwi

Powodem obniżenia stężenia białka całkowitego we krwi mogą być:

  • niedożywienie (spowodowane głodówką czy anoreksją),
  • zaburzenia wchłaniania (w przypadku celiakii, alergii pokarmowej, mukowiscydozy),
  • stany zapalne jelit (tj. wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna),
  • stany zapalne skóry,
  • masywne oparzenia,
  • ciąża,
  • przewodnienie, 
  • niewydolność wątroby.

 

Podwyższony poziom białka całkowitego we krwi

Na podwyższenie lub obniżenie poziomu białka całkowitego mogą mieć wpływ:

  • zbyt długo przetrzymywana staza podczas pobierania krwi,
  • lipemia,
  • hemoliza,
  • wysoka bilirubina,
  • płyny infuzyjne,
  • preparat kontrastu.

Badania powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Punkty pobrań

Lokalizacja i godziny otwarcia punktów pobrań - Sprawdź »

Przygotowanie do badania

Białko całkowite - przygotowanie do badania 

Pacjent nie musi się przygotowywać. Przed badaniem (ok. 30 minut) zalecane jest wypicie szklanki wody. Do badania pobierana jest krew żylna.

Badanie wykonujemy bez wcześniejszej rezerwacji.

Odbiór wyników

Wynik będzie gotowy w ciągu 1 dnia roboczego.

 

Jak możesz odebrać wyniki:

Sklep internetowy Shoper Premium